top of page
Search

Optimista, či pesimista? Investice je vždy správná volba

Rok 2022 je nakonec ještě divočejší, než mohl jeho začátkem kdokoli předvídat. Celý rok nás provází nejistota. A jak každý majitel firmy ví, nejhorší v plánování na rok dva dopředu je nejistota. Nejistota v cenách energií, vstupních materiálů, zákaznických preferencí, zákonů.

Po letošním zdražení energií a rostoucích cenách zboží očekávají ekonomové v příštím roce sníženou poptávku a recesi. Vysoké úrokové sazby škodí ekonomice. Ceny akcií už jsou podle jednoho na dně, podle druhého ještě své dno hledají. Ceny nemovitostí v příštím roce klesnou o 12% a podle jiného zdroje bude výprodej starších bytů a chat a novostavby nezlevní. A negativních zpráv bude samozřejmě přibývat, protože ekonomika se prostě pohybuje v cyklech a protože zprávy o konci světa se prostě dobře prodávají.


Pojďme se na to podívat očima investora, ať si najde své optimista i pesimista. S trochou nadsázky.

Pesimistický pohled

Všechno je špatně. Úrokové sazby jsou tak vysoko, že financování bankou je nerentabilní. Ceny nemovitosti jsou tak vysoko, že nemá cenu do nich investovat. Akcie odepsaly rok, dva výnosů. A bude hůř. Plyn bude stát už pořád desetinásobek toho co před rokem. U elektřiny to bude stejné. A nakonec ten plyn stejně dojde. Inflace bude dvouciferná dalších pár let a výnosy v bankách to nikdy nepokryjí a peníze se budou jenom znehodnocovat. Mám pochyby o dalším vývoji? Měl bych hledat konzervativní investice s dlouhou splatností a fixním výnosem. Využít aktuálního prostředí vysokých sazeb a zafixovat si vysoký fixní výnos na roky dopředu.

Optimistický pohled

Cena nemovitostí klesne a pročistí se trh. Ceny energií, které tlačí inflaci, se ustálí. Dohodnou se dlouhodobé kontrakty na plyn, diverzifikují se zdroje a pokud (jestli) se vrátíme k plynu z Ruska, bude se nakupovat levněji. Obnovitelné zdroje dostaly svou návratností větší smysl, než kdykoli dříve. A pokud se ustálí cena plynu, ustálí se cena energií, zmizí nejistota a může to znamenat snížení inflace dříve, než se očekává (kolem 5% koncem roku 2023). Měl bych hledat segment, kterému svědčí doba a který má před sebou velké investice, inovace a boom. Jsou to energetika, obnovitelné zdroje, finanční služby a technologie!


Vyvážený pohled

Úrokové sazby jsou vysoko, takže už i banky dávají na termíňácích slušné úroky a emitenti se předhánějí, kdo nabídne zajímavější procenta. Mám možnost si teď zafixovat vysoké úrokové sazby a vybírat si. Měl bych se částečně zaměřit i na nové technologie a obnovitelné zdroje. Budoucnost privátního investování se skrývá v rozumném balancu, chcete-li diverzifikaci. Fixní úrok a pravidelná výplata - ano. Sledování trendů a rozložení třeba do atraktivních fondů kvalifikovaných investorů - ano.





22 views0 comments

Comments


bottom of page